torstai 29. heinäkuuta 2010

Operaatio lukunurkkaus

Useaan otteeseen olen valittanut kirjahyllyni tilanpuutteesta, mutten vain ole koskaan saanut aikaiseksi tehdä mitään asian hyväksi. Tuossa jokunen päivä sitten keksin ongelmaani ratkaisun, ainakin siihen asti, kunnes hylly täyttyy uudelleen. Myöhäisillan inspiraation vallassa päätin sitten viimein järjestää koko lukunurkkaukseni uudelleen. 

Tältä huoneeni nurkkaus näytti ennen "muodonmuutostaan". Kaaos, eikö vain? Kirjoja tungettuna melkeinpä joka väliin, mihin suinkin vain on jotain mahtunut. Ylimmäinen hylly on katon muodon takia kaikkea muuta kuin hyötykäytössä: ei sinne ole mahtunut muuta kuin jotain vuosien varrella kerääntynyttä tilpehööriä.

Totesin, että stereot vievät hyllyssäni liikaa tilaa, mutta ei niille ole muutakaan paikkaa. Koko hylly piti siis siirtää tuohon nojatuolin takana olevalle seinälle, jotta saisin stereot hyllyn päälle. Kirjoja kun ei oikein voi tuolla ylimmällä hyllyllä säilyttää, ainakaan ilman kirjatukia, joita minulla ei tähän hätään ollut. Stereot ovat muutenkin paljon kätevämmät ylemmällä hyllyllä, sillä kasettiluukku ja kuulokkeiden reikä ovat tuon "pomolaatikon" päällä. Niihin ei ole päässyt käsiksi, kun vekotin on tuolla hyllyssä. Kasetteja en pahemmin harrastakaan, mutta kuulokkeiden reikä piti saada esiin.

Niinpä siis hyllyn koko sisältö piti ottaa alas, ja varastoida ne nojatuoliin siksi aikaa, että saan hyllyn siirrettyä. Minä niiiin pidän tästä pyöreästä löhötuolistani. Se on ostettu viidelläkympillä Jyskistä joskus minun ala-asteaikoinani. Sen saa tarvittaessa taiteltua kokoon ja päällisenkin saa pestyä, mutta käytännöllisyytensä lisäksi tähän on ihana käpertyä mitä merkillisimpiin kippura-asentoihin. Tässä todellakin voi istua melkein miten päin vain, ja on se minusta aika söpökin!

Kun hylly oli siirretty toiseen paikkaan ja suurimmat pölyt pyyhitty, tein vähän säätöjä hyllyjen korkeuksien suhteen. Lundia-hyllyt ovat varmasti ihan käteviä, kun kaiken voi yhdistää kaikkeen ja kaikkea voi säätää, mutta kovin esteettisiä nuo eivät todellakaan ole. Lisäksi katkoin kynteni, kun siirsin niitä hyllyjen kiinnitystappeja. Lundia on taidettu suunnitella miehille...

Lopulta sitten sainkin homman pieniä loppusiivouksia vaille valmiiksi. (Siivouksesta puheen olleen, tarkkasilmäinen ehkä löytää tuosta alimmasta kuvasta rätin, jonka vahingossa unohdin ottaa siitä pois kuvaa napatessani...) Kovin paljoa sitä lisätilaa ei uusille kirjoille kyllä tullut, mutta onpahan  hylly ainakin siistimmän näköinen nyt. Lisäksi sain nuo langattomat kuulokkeet telineineen stereoiden lähettyville. Ennen ne ovat olleet ihan toisessa päässä huonetta, missä niistä ei ole pahemmin ollut hyötyä.

Lopputulos näyttääkin sitten tältä. Toisen kaiuttimen jätin vielä kirjojen kanssa samalle hyllylle silläkin uhalla, että se syö sieltä jonkin verran tilaa. Se vain näytti niin hölmöltä tuolla ylähyllyllä pomonsa ja siskonsa vieressä,  joten parempi näin. Olen aika tyytyväinen tähän. Tuntuu, että tämä on tilavampikin ratkaisu, kuin edellinen.

Muistan lukeneeni joskus jostain (en yhtään muista mistä), että ihmisen persoonallisuutta voi tulkita sen mukaan, miten hän järjestää kirjahyllynsä. Siinä tapauksessa minä taidan olla varsin sekava persoona. Kirjani ovat järjestyksessä, mutta eivät tosiaankaan missään loogisessa sellaisessa. Nämä eivät ole aakkosjärjestyksessä, eivät aivan korkeus- tai värijärjestyksessä, eivätkä kunnolla edes aihepiirijärjestyksessä. Sekavuutta lisää vielä sekin, ettei edes kaikki saman kirjailijan kirjat ole välttämättä vierekkäin. 

Omassa järjestyksessäni  ylin hylly on ikään kuin kunniahylly, mutta taas toisaalta ei ole: kaikki suurimmat suosikkini eivät ole ylähyllyllä. Tälle hyllylle laitoin vain kirjat, jotka kuuluvat johonkin sarjaan, mutta tässäkin on poikkeus. Oikeassa reunassa olevat kaksi Poen novellikokoelmakirjaa eivät kuulu mihinkään sarjaan, ja vielä vähemmän ovat jatkoa toisilleen, ja ne ovat silti ylähyllyllä. Sekavaa eikö? Toiseksi ylin, matala hylly, onkin sitten levyille, sekä kirjoille jotka eivät mahdu pystysuunnassa mihinkään. Ja onpa tuossa muutakin sälää, tuo pahvinen laatikko on kellopeli. Stereoiden viereen  katon rajaan olen änkenyt ne kirjat, jotka näyttivät sopivan sinne hyvin :)

Toiseksi alin hylly sisältää ne herkut, jotka eivät saaneet paikkaansa ylimmältä hyllyltä. Vasemmalla on muutama "hömppätietokirja" korkeusjärjestyksessä. Grimmin satukirja (tuo paksuhko valkoinen) aloittaa kertovan kirjallisuuden röykkiön. Sen perässä tulevat kovakantiset romaanit järjestettynä osittain aihepiirin mukaan, ja vielä pokkarit korkeusjärjestyksessä. Joko sekosit?

Alimmaista hyllyä kutsun häpeähyllyksi, vaikkei se mikään suuri häpeä olekaan. Alahylly on saanut kannettavakseen kirjat, joista olen joskus pienempänä tykännyt, ja joista en siksi ole vieläkään raaskinut luopua, enkä luovu. Nämäkin kirjat ovat korkeusjärjestyksessä. Ja kuten kuvasta huomaa, hylly sisältää myös kaikka muuta roinaa.

4 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Kirjahyllyn järjesteleminen onkin sellaista tiadetta, ettei sitä kukaan muu kuin järjestäjä itse yleensä ymmärrä. Minullakin jokaisella kirjalla tarkkaan määrätty paikkansa hyllyssä, vaikka ulkopuolisen silmiin näyttää siltä kuin ne olisivat siellä vain lähinnä sikin sokin. :)

trollchild kirjoitti...

Hih :D Mulla tämä sama sekainen järjestys näkyy myös leffahyllyssä. Nekään eivät ulkopuolisen silmit ole missään järjestyksessä, mutta oikeasti jokaisen dvd:n paikka on tarkkaan mietitty :D

Hanna Roslöf aka Lilith Evoly aka Lilli kirjoitti...

Ite siirtysin juuri äsken kirjahyllyn aakkostamiseen (sitä se kirjastotyö teettää ;)). Mutta idea oli senkin takia että en yksinkertaisesti pystynyt päättämään mistä kirjasta aloitan lukemisen. Hyllyssä kun on lukemattomia paljon (suurin osa miehen kirjoja joita en oo ees voinu lukea ennen kun vasta nyt kun asuu saman katon alla). Ennen ne olikin sitten siinä omassa ihmeellisessä järjestyksessään ja aina kirjat meni vasemmalta oikealle isommasta pienempään :D Ja jokaseen hyllyyn ois jopa voinu ehkä laittaa nimilapun että mitä "kategotiaa" niissä on. Tyyliin "suosikit" "musiikki" "lapset" :D Seuraavaksi ois vuorossa DVD hyllyn järjestys leffagenreittäin :D

trollchild kirjoitti...

Mullakin on hyllyssä jonkin verran lukemattomia kirjoja... Ja joitain sellaisia, jotka olen aloittanut, mutta ovat sitten syystä tai toisesta jääneet kesken. Mä en usko että kykenisin pitämään kirjahyllyä aakkosjärjestyksessä, en ole tarpeeksi järjestelmällinen... Tai jotain :D